Nagyatád

A parkok, szobrok és fürdők városa. Belső-Somogy déli részén található. A Horka nevű törzs alapította a honfoglalás idején. De a leletek tanulsága szerint a terület már az ókorban is lakott volt. A település neve a török eredetű ata (atya) szóból származik. Nagyatád első írásos említése 119o-ből való. A korai falu a mai város északi részén, a Kápolna utca környékén települt.

A város nevezetes műemléke, legrégebbi épület együttese a Széchenyi téren álló klasszicista stílussal keveredő barokk ferences templom. 1761-ben épült. Déli irányból csatlakozik hozzá az L alakú ferences kolostor, amely 174o-ben épült. Az ebédlőteremben lévő falképek barokk alkotások. A templom tornyát a XIX. században átalakították. Ekkortól mutat eklektikus jegyeket. A barokk oltárból négy szobor maradt meg.

A városi múzeum állandó kiállításán megismerhetjük a település történetét, és az itteni híres emberek életét. Ezen kívül az intézmény időszaki kiállításnak is otthont ad.

A Haditechnikai Parkot a 69. Harckocsi Ezred Baráti Köre az ezred történetének megörökítése és Nagyatád város katonai hagyományainak megőrzésére hozták létre. A park területén régi hadieszközök tekinthetők meg: harckocsik, vadászrepülőgépek, páncélozott szállítójárművek, ágyúk.

A csónakázó tó a Rinya –patakkal és a Malom –árokkal együtt kettéosztja a várost. A tavat sok helyen nádasok szegélyezik. A pihenni vágyóknak a környék kikapcsolódást biztosít.

A Nemzetközi Faszobrász Alkotótelep és Szoborpark elvitte a város hírét a világ minden tájára. Egyedi látványosságokat jelentenek  a magyar és külföldi szobrászművészek által alkotott,  zöldben álló monumentális szobrok,  melyeket érdemes közelebbről is körbejárni. A látogatókat kiállítóterem is várja, ahol a dél-somogyi táj növény –és állatvilágát mutatják be.

Gyékényes – Nagyatád 37 km