Csurgó

Csurgó a legközelebbi város Gyékényes -hez. Központi szerepet tölt be a vidék életében. Méltán híres a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium.

A környék 1726-ban került a Festetics család tulajdonába. Új tulajdonosai birtokuk központjává tették. Festetics György 1792-ben megalapította a gimnáziumot, mellyel örökre beírta a város nevét a magyar művelődéstörténetbe. A kezdeti években a gimnázium tanárai között tudhatta Csokonai Vitéz Mihályt, valamint Nagyváthy János volt az első iskola inspektora, akik nagyban hozzájárultak a Festetics birtok európai színvonalra emeléséhez. Eötvös József Csurgón alapította Somogy első tanítóképzőjét, amely 1869-től 1933-ig működött.

A város fejlődése a kiegyezés után gyorsult fel. Megépült a vasút, tejszövetkezet alakult, len-, és orsógyár létesült. Ebből az időből származik a városközpont képét meghatározó eklektikus épületek többsége. Sajnos Trianont követően határszélre került a település, mely meghatározta a további fejlődési lehetőségeket. 1950-ben hivatalosan is egyesült Alsokkal, 1989-ben nyerte vissza városi rangját. Majd 2013. január elsejétől ismét visszaszerezte a járási központ szerepét a térségben.
A barátságos, bensőséges hangulatú város patinás középületei, múzeuma, a Református Gimnázium történelmi könyvtára, a közeli Duna-Dráva Nemzeti Park érintetlen természeti környezete- maradandó élményeket nyújt az idelátogatónak. A városi múzeumban látható helytörténeti kiállítás, amely a helyi kismesterségek emlékeit és a környék népművészetét mutatja be.

Gyékényes – Csurgó 12 km.

Vissza a főoldalra >>